Pénzért adná a Twitter a kék pipát, kamuprofilok áradatától tartanak

TECH
2022 november 06., 07:01

Hivatalosan is elismerte a Twitter, hogy havi nyolc dollárért kínálná a felhasználóknak a kék pipát, amit mostanáig ismert emberek és szervezetek kaptak meg, bizonyítva hitelességüket.

Sokan attól tartanak, az intézkedés következtében kamuprofilok fogják ellepni az oldalt. Bárki úgy beszélhetne majd hírességek vagy akár vállalatok nevében, hogy első pillantásra képtelenség lenne megkülönböztetni őket a valódi felhasználóktól.

Az Apple eszközökre kiadott frissítés szerint a fizetős kék pipát egyelőre az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon vezetik be, írja a BBC. Nem világos, mi lesz azokkal a profilokkal, amik már megkapták a kék pipát, és az sem, ellenőriznék-e bárhogy a fiókok hitelességét azon túl, hogy kfiizettetik a nyolc dolláros díjat.

Musk, a Twitter és a kék pipa
photo_camera Elon Musk Fotó: UTKU UCRAK/Anadolu Agency via AFP

Elon Musk, az új tulajdonos az elmúlt napokban saját - kék pipás - proflján reklámozta az ötletet. A világ leggazdagabb embere azzal érvelt például, hogy véget kell vetni az „urak és szolgák” rendszerének, amiben az a meghatározó, kinek van kék pipája, és kinek nincs. Egy kérdésre azt írta, a kamuprofilokat törölni fogják, de az általuk befizetett pénzt meg fogják tartani.

Musk, aki a szólásszabadság elkötelezettjének állítja be magát, tömeges létszámleépítésekkel kezdett, kirúgta a teljes emberi jogi csapatot is. Sokan attól tartanak, vissza akarja fogni a moderálást a Twitteren, ami annyira forró témává vált, hogy Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is felszólította Muskot, kezelje kiemelten az emberi jogok kérdését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.