Végre! – kiáltott fel Orbán Viktor (írásban), amikor kiderült, hogy az olaszok nem engedik partra szállni a felnőtt férfiakat Szicíliában

külföld
2022 november 06., 17:33

„Végre! Hatalmas köszönettel tartozunk Giorgia Meloninak és az új olasz kormánynak Európa határainak megvédéséért. #KöszönjükGiorgia” – olvasható Orbán Viktor magyar miniszterelnök angol nyelvű Twitterén, a posztot a Hvg.hu szúrta ki.

Mint korábban a BBC híre alapján megírtuk, két héten keresztül várt engedélyre egy bevándorlókat szállító hajó, a Humanity 1, hogy kiköthessen Szicília partjainál. Végül csak a gyerekek és az orvosi segítségre szoruló utasok szállhattak ki, 35 férfinak megtiltották a belépést az országba.

A Humanity 1 fedélzetén várakozó bevándorló férfiak.
photo_camera Férfiak a Humanity 1 hajón 2022. november 6-án Fotó: MAX CAVALLARI/AFP

A hajót üzemeltető SOS Humanity munkatársa szerint szörnyű elkeseredettség lett úrrá a hajón maradt férfiakon, egyikük idegösszeomlást kapott.

Három hajó van még, amelyek szeretnének kikötni, de egyelőre nem kaptak engedélyt. Összesen nagyjából 900 embert szállítanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.