Az Európai Bizottság elfogadta a magyar agrárstratégiai tervet, 8,4 milliárd euró jöhet rá

mezőgazdaság
2022 november 07., 15:02
comments 9

Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, aminek a végrehajtásához 8,4 milliárd euró áll majd rendelkezésre az EU költségvetéséből. A pénzből 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani.

A magyar stratégiai terv több olyan beavatkozást tartalmaz, aminek a célja egyrészt a mezőgazdasági termelők méltányos jövedelmének biztosítása, másrészt a pénzügyi támogatás igazságosabb elosztása köztük. A terv intézkedései megkönnyítik 8800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének elkezdését is – írja a Bizottság.

photo_camera Az Orosfarm Zrt. munkatársai vetik a tavaszi mákot egy John Deere 740 A típusú, levegővel működő vetőgéppel Orosháza határában 2015. február 20-án. Fotó: Rosta Tibor/MTI

A terv egyik prioritása 7700 gazdaság korszerűsítése. Magyarország vállalja a tervben azt is, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38 százalékát agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8 százalékát a biogazdálkodás továbbfejlesztésére, 5 százalékát pedig a 162 631 hektárt lefedő Natura 2000 területek védelmére fordítja. A Bizottság szerint ezek a programok együtt hozzá fognak járulni a fenntartható tápanyag-gazdálkodáshoz és a műtrágya-kijuttatás meg az ammóniakibocsátás csökkentéséhez. Ezenfelül Magyarország arra is törekszik, hogy 2027-re megduplázza a biogazdálkodás alá vont területet.

A január 1-jén induló új közös agrárpolitika (KAP) a 2023–2027-es időszakban összesen 270 milliárd eurónyi finanszírozásban részesül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.