Egy hét teljes káosz

TECH
2022 november 07., 14:09
comments 18

Enyhén szólva sem sikerült zökkenőmentesre Elon Musk megérkezése a Twitter élére: a világ leggazdagabb embere eleve hosszas, kanyarokkal teli folyamat végén vásárolta meg a mikroblog-szolgáltatót, összesen 44 milliárd dollárért, és október 27-e, a megállapodás bejelentése óta egymást érik a hírek, melyek belső zűrzavarról, anyagi gondokról és tömeges kirúgásokról, majd egyes frissen kirúgott alkalmazottak visszahívásáról szólnak.

A Twitter körüli fejlemények rendkívül élénken foglalkoztatják a világsajtót, múlt hétvége felé a BBC például percről perce tudósításban, gyakorlatilag élőben követte, amit a cégen belüli folyamatokról épp tudni lehetett. Ez persze nem meglepő fejlemény, sok minden összeér ebben a sztoriban, ami magyarázza az érdeklődést: Musk excentrikus személyisége és különleges projektjei, a Twitter kiemelt szerepe a nyugati közvélemény formálásában, illetve a gigantikus összegű felvásárlás, amit amúgy szinte minden, a témával foglalkozó szakértő jelentősen túlárazottnak tart, és ami miatt nem is túlságosan meglepő, hogy Musk megpróbált kihátrálni az üzletből.

Új emberek be, régi emberek ki

Musk a felvásárlás bejelentése után gyakorlatilag első lépésként kirúgta a Twitter addigi vezérigazgatóját, Parag Agrawalt, akit csak tavaly ősszel neveztek ki a vállalat élére, és aki a hírek szerint 42 millió dolláros lelépési pénzt kaphat. Agrawal azonnali kirúgása érdemben befolyásolta a hangulatot a vállalaton belül, a kiszivárgott hírekből és beszámolókból tudni, hogy még azok is kifogásolták, hogy ez ilyen körülmények között történt, és hogy mindenki a sajtóból értesült róla, akik amúgy úgy gondolták, hogy az új tulajdonosnak szíve joga megválni a CEO-tól.

Musk érkezése után ugyanis gyakorlatilag teljesen megszűnt a vállalaton belüli kommunikáció, a New York Times technológiai podcastjében név nélkül nyilatkozó két Twitter-alkalmazott is azt kifogásolta leginkább, hogy semmiféle információt nem kaptak egy héten át, nem tudták, mi vár rájuk, mik az új vezetés tervei a céggel, lesznek-e elbocsátások, és ha igen, mekkora léptékben.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Musk érkezése után régi, kipróbált ismerőseiből állított össze egy csapatot, akik a cég átalakításában segítenek. Amennyire lehet tudni, többségük a kockázati tőkebefektetések világából érkezett, és egyelőre hivatalos poszt nélkül, külső tanácsadóként vesz részt a munkában. Az első feladatok között a vállalat lefejezése (a kirúgott CEO mellett számos további vezetőt bocsátottak el, sok felső vezető pedig magától mondott fel), a tömeges létszámleépítés és az új szolgáltatások-termékek kitalálása szerepel.

Az átadás-átvétel egészen bizarr jeleneteket is hozott: Musk csapata például egy ponton azt kérte a Twitter fejlesztőitől, hogy nyomtassák ki (!) és mutassák be nekik azokat a kódokat, melyeken mostanában dolgoztak. Majd nem sokkal később inkább arra jutottak, hogy ez mégsem jó ötlet, és azt kérték a fejlesztőktől, hogy darálják le a már kinyomtatott kódokat.

link Forrás

Ezután a beszámolók szerint laptopon kellett bemutatniuk, hogy min dolgoztak mostanában, és a kiszivárgott hírek alapján a Musk által küldött mérnököket leginkább a kódok mennyisége foglalkoztatta, nem az, hogy milyen minőségű vagy nehézségű feladaton dolgoztak épp a vállalat fejlesztői. Emellett Musk kifejezetten várta a „cool” kódokat, erről viszont senki nem tudta, mit is jelent pontosan.

A fejlesztők elmondása szerint az első hét rendkívül megterhelő volt számukra: miközben senki sem tudta, meddig lesz munkája, sokan vívódtak azon is, hogy menjenek vagy maradjanak, közben pedig sokkal feszesebb tempóban, sokkal tovább, napi 15-18 órákat kellett dolgozniuk, hogy az elvárt ötleteket és projektterveket prezentálják az új vezetésnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.