Elon Musk elkezdte kidobni a Twitterről azokat, akik viccből Elon Musknak adják ki magukat

TECH
2022 november 07., 06:46
comments 3

Kitiltották a Twitterről Kathy Griffin amerikai humoristát, amiért Elon Muskra változtatta a felhasználónevét. Nem csak ő járt így, vasárnap többeket felfüggesztettek vagy figyelmeztettek, például a Chaser nevű ausztrál szatirikus oldalt is, írja a Guardian.

Azért adták ki magukat Musknak, hogy így tiltakozzanak a Twitter új tulajdonosának intézkedése ellen, aki havi nyolc dollárért kínálná az ismert emberek és szervezetek hitelességét bizonyító kék pipát. Sokan attól tartanak, emiatt kamuprofilok fogják ellepni az oldalt. Bárki úgy beszélhetne majd hírességek vagy akár vállalatok nevében, hogy első pillantásra képtelenség lenne megkülönböztetni őket a valódi felhasználóktól.

photo_camera Elon Musk Fotó: SUZANNE CORDEIRO/AFP

Musk - aki érkezésekor a vicc legalizálását ígérte - most azt írta, mindenkit ki fognak tiltani, aki úgy adja ki magát valaki másnak, hogy nem teszi egyértelművé, paródiáról van szó.

„Ezek szerint akkor mégse rúgták ki az ÖSSZES tartalommoderátort? Lol” - írta Griffin a Mastodonon, ahová a Guardian szerint több tízezren regisztráltak, miután Musk megvette a Twittert.

Sok felhasználó, például a Los Angeles Magazine főszerkesztője most azért kritizálja Muskot, mert Griffint kitiltották viccelődésért, miközben az antiszemita megjegyzései miatt korábban felfüggesztett Kanye Westet visszaengedték.

Musk egyik vasárnapi posztjában azt írta, küldetésének tartja, hogy a Twitter legyen a legpontosabb információforrás a világ dolgairól, mire valaki felvetette, hogy akkor nem kellene pénzért kínálni a hitelesség látszatát, egyszerűen biztosítani kellene, hogy a megbízható hírforrások egyértelműen beazonosíthatók legyenek.

A világ leggazdagabb embere erre azt válaszolta:

„Te magad vagy a probléma: egy újságíró, aki azt hiszi, ő az egyetlen legitim információforrás. Ez a nagy hazugság.”Más kérdés, hogy az illető a profilja szerint nem újságíró, hanem egy önkormányzat digitálismédia-felelőse.

A New York Times szerint az új pipás rendszert csak az amerikai félidős választások után vezetik be, nehogy álpolitikusok félrevezethessék az embereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.