Magyar Nemzet: Gyanúsítottként hallgatták ki Varga Zoltánt, a 24.hu tulajdonosát

bűnügy
2022 november 7., 12:42
comments 26

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosát. Erről a kormánypárti Magyar Nemzet számolt be, miután Budai Gyula fideszes képviselő tavaly feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-nál.

A cikk alapján a feljelentés lényege, hogy a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. áron alul adta el a Nógrád Vegyipari Zrt.-t 2020 áprilisában. A feljelentés szerint Varga az igazgatósági ülésen elmondta, hogy a cég értéke valószínűleg nagyobb, mint az Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintos vételi ajánlata, de a körülményeket figyelembe véve annak elfogadását javasolta. Létrehozásakor 600 millió forintot fektettek be a Nógrád Vegyipari Zrt.-be.

photo_camera Varga Zoltán 2017-ben

A Nógrád Vegyipari Zrt.-t a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap alapította, utóbbi kezelője volt a Varga vezette Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A CenTech-et 2010-ben alapították, 70 százalékban uniós forrásból, erre hivatkozva állítja a feljelentés, hogy kár érhette az uniós költségvetést.

A feljelentés szerint a közvetve Vargához köthető Avogadro 2020 Projekt Kft.-t azért alapították, hogy áron alul megszerezhessék a Nógrád Vegyipari Zrt.-t.

Varga egyike volt azoknak az üzletembereknek, akiket a kiszivárgott telefonszámok listája alapján megfigyelhettek a kormány által vásárolt Pegasus kémszoftverrel, egy vacsorapartnerét pedig bizonyítottan megfigyelték. A milliárdos korábban többször beszélt arról, hogy Orbánék az Index után az ő lapját is be akarják darálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt