Nagy Márton: Nemsokára dönt a kormány az újabb élelmiszer-árstopokról

gazdaság
2022 november 07., 19:20
Nagy Márton
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában ezeket mondta:

 • Jövőre az eurózóna 75-80 százaléka recesszióban lehet, Németország és Olaszország szinte biztosan, ettől részben Magyarország is „lehűl”.
 • A magyar export egyelőre jelentősen nő, mert a termékek jelentős része már további exportra megy Németországból.
 • A gáz és az áram ára stabilizálódott, még akkor is, ha sokkal magasabban, mint korábban. „Ez talán már középtávú érték, ehhez tud már igazodni a piac.”
 • A 9. tervezett EU-s csomagban előkerült az atomenergia, amivel „megint tüdőn lövi magát Európa”, mert ha az atom kiesik, akkor az megint felnyomja a gáz árát.
 • A tervezett ársapkával szemben a gáztőzsdén a spekulációs pozíciók EU-s kezelése hatékonynak látszik, és ez 50-70 eurót is lejjebb hozhatott az árakból.
 • Itthon jelentősen csökkent a gázfogyasztás, akár 20-30 százalékkal, de az áramfogyasztás nem csökkent. A gáz alapú gazdaság csökkenni látszik, a tárolókat még nem nagyon kellett használni, de ebben segített az időjárás is. „A gáz oldalról én nem látok problémát, az áramban pedig alacsonyabb az import aránya, az áramtól sem félek” – mondta.
 • "Magyarország energiaellátása biztosított, az a kérdés, hogy a vállalkozói szektor fel van-e készülve ezekre az árakra” – mondta.
 • Nagy Márton elmondta azt is, hogy a harmadik negyedéves növekedés 4 százalék körül lesz, az éves pedig 4,5 százalék fölött lehet. Jövőre 1 százalékos növekedést vár, tehát lassulás jön. Ennek fő oka, hogy a vállalatok nem tudják áthárítani a magasabb energiaárakat, kamatokat, bérköltségeket, emiatt vissza kell venni a termelést, és a lakosságnál is lesz fogyasztásbeli visszaesés. „A recessziót el kell kerülni Magyarországon, az egész kormány ezen dolgozik” – mondta.
 • A lakossági árstopok egyelőre maradnak, a jövőjüket az infláció határozza meg, ami egyelőre nem csökken, év végére 25 százalék lehet, és onnan fordulhat lejjebb. A pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszer-árstopok, amiknek a köre hamarosan bővülhet. A napokban dönthet a kormány újabb hatósági áras termékkörökről, olyanokról, amiknek a drágulása 40 százalék feletti, és itthon is előállíthatók.
 • A kormány december elején nyilatkozik a 2023-as költségvetés felülvizsgálatáról.
 • A kormány nem folyik bele a bértárgyalásokba, most mindenkinek egyedi döntést kell ebben hoznia.
 • Mivel a kamatok emelkedésének terhe egyre nagyobb lenne, ezért javasolt a szabad felhasználású diákhitel jelenleg 4,9 százalékos kamatát januártól lestoppolni, különben jelentősen megdrágulhat.
 • A Magyar Posta jelentős veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra, ezért azokat a postákat zárták be, ahol az ügyfélszám nagyon alacsony, ráadásul a vidéki bezárások átmenetiek a fűtési szezonban, tavasszal újra fognak nyitni. Balczó Barna lesz a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, ő 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke, és eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt.

Nagy Márton nyár végén még azt mondta, az ársapkák betöltötték a szerepüket, előbb-utóbb ki kell őket vezetni. (via Infostart)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.