Órákkal a béketárgyalás előtt lövöldözés tört ki az azeri-örmény határon

külföld
2022 november 07., 15:04
comments 2

Ismét lövöldözés tört ki Azerbajdzsán és Örményország határán, a felek egymást vádolják az első lövés leadásával. Mindez csupán néhány órával azelőtt történt, hogy Washingtonban béketárgyalásra ült volna össze Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter és Dzsejhun Bajramov azeri külügyminiszter.

Azeri csapatok Laçınban 2022. szeptemberében.
photo_camera Azeri csapatok Lachinban 2022 szeptemberében. Fotó: Resul Rehimov/Anadolu Agency via AFP

A jereváni védelmi minisztérium jelentése szerint hétfőn hajnalban az azeri erők tüzet nyitottak az örmény állásokra a két ország közti határ keleti részén. Az azeri védelmi minisztérium viszont azt közölte, az örmény erők több azeri állást lőttek a határ mentén.

Egy héttel ezelőtt Vlagyimir Putyinnál, Moszkvában találkozott Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Alijev azeri elnök. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő a hírek hallatán arra szólította fel a feleket hétfőn, hogy „tartózkodjanak az olyan tettektől és lépésektől, melyek a feszültségek eszkalációjához vezethetnek”.

A Karabah miatti összecsapások szeptemberben kezdődtek újra, összesen 280 ember vesztette életét. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.