A balti államok a polgári védelmi rendszerek megerősítésére szólították fel az EU-s tagállamokat

eu
2022 november 08., 16:14
comments 9

Litvánia, Észtország és Lettország a polgári védelmi rendszerek nemzeti és közösségi szintű megerősítésére szólítják fel az EU-s tagállamokat, és közös gyakorlatok megtartását sürgetik – közölte a vilniusi belügyminisztérium.

A három balti ország belügyminiszterei erről az Európai Bizottságnak küldtek levelet, amiben az áll: „A geopolitikai feszültségek közepette a polgári védelemért felelős hatóságok lehetőségeinek megerősítése és a lakossági tájékoztatás biztosítása végett megfelelő figyelmet és forrásokat kell fordítani erre a szférára mind nemzeti, mind összeurópai szinten.”

A balti államok emellett elengedhetetlennek tartják a megfelelő felkészülést a vegyi, biológiai és nukleáris fenyegetésekre, illetve balesetekre. „Az ilyen incidensek következményei átléphetik az államhatárokat, és egyes régiókra, vagy akár egész Európára is hatással lehetnek” – írják.

photo_camera Katonák HIMARS rakétarendszer mellett a lettországi Namejs 2022 hadgyakorlaton 2022. szeptember 26-án. Fotó: Gints Ivuskans/AFP

A balti államok belügyminiszterei javasolták a kérdés haladéktalan megvitatását EU-s szinten, és felhívták a figyelmet a közös polgári védelmi gyakorlatok szükségességére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt