A magyar állampolgársággal együtt az olimpiai járadékot is bukják az országváltással a Liu testvérek

sport
2022 november 08., 14:21
comments 41

Nincs magyar-kínai kettős állampolgárság, így a jövőben kínai színekben versenyző rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek elveszítik a magyar állampolgárságukat. Ennek vannak anyagi következményei is: lemondanak az olimpiai érmeik után járó havi életjáradékról.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 18-án.
photo_camera Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia utáni fogadóünnepségen 2022. február 18-án. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ez nem az érmek utáni egyszeri, nagy összegű jutalom (ami aranyérem után például most 50 millió forint), hanem az a havonta utalt járadék, amit a sikeres olimpikonok kapnak 35. születésnapjuk után életük hátralévő részében.

A sporttörvény szerint ugyanis az olimpiai járadék magyar állampolgároknak jár. Ennek összege a bajnokoknál az előző évi bruttó átlagkeresettel megegyező összeg (tavaly 438 800 forint), ezüstnél ennek 70 százaléka, bronznál pedig 50 százaléka. De ennél Liuék esetében jóval nagyobb összegről van szó, mert a járulék minden éremmel halmozódik.

A fiatalabb Liu testvérnek, Shaoangnak két olimpiáról két arany- és két bronzérme van. Még csak 24 éves, 11 év múlva lenne jogosult az életjáradékra. Amennyiben most lenne aktuális, az átlagkereset háromszorosát kapná élete végéig. Ez mostani számokkal kalkulálva havi 1,3 millió forint.

Testvére, Shaolin Sándor magyar színekben egy aranyat és egy bronzot nyert olimpián. Az ő esetében 657 ezer forint lenne a havi életjáradék a mostani számok alapján.

Nem mintha filléres gondjaik lennének. Shaoang csak a pekingi olimpiai szerepléséért (egyéni arany 500 méteren, egyéni bronz 1000 méteren, negyedik hely 1500-on, illetve a vegyesváltóval nyert bronz és egy szintén váltóban elért hatodik hely) 139,9 millió forintos jutalmat kapott. Az idősebb Liu Pekingben szintén tagja volt a bronzérmes vegyesváltónak, férfiváltóban, illetve 1500 méteren hatodik lett, ezzel összesen 51,3 millió forintot kapott. Ezeket a helyezéseket magyar állampolgárként Magyarországnak nyerték, természetesen nincs szó arról, hogy utólag vissza kelljen fizetniük.

Ennyire a kínai állami sporttámogatás nem bőkezű. Ugyanakkor a Liu fivérek meglehetősen ügyesen építették eddig is magukat a közösségi médiában, és saját brandet is terveztek. A kínai piacra még jobban betörve tisztességes hasznot szerezhetnek ebből. Országváltásukban pedig a fő szempont az volt, hogy együtt akartak dolgozni a magyar válogatottól távozó kínai edzőjükkel, a velük gyerekkoruk óta foglalkozó Csang Csing Linával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.