Az olimpiai bajnok Liu testvérek kezdeményezték az országváltást

sport
november 8., 13:19
comments 46

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához – írja az MTI.

photo_camera Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 18-án. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az MOKSZ tájékoztatása szerint a két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egyetlen nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.

A Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre. Akkor azt mondták, a sport mellett az életre is ő nevelte őket, ezért együtt folytatják. De hogy a két versenyző a 2026-os milánói téli olimpián el tudjon indulni, 3 évet kell kihagyniuk, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz.

A fideszes Kósa Lajos, az MOKSZ elnökeként három hónapja még azt mondta:

„A Liu fivérek nem kínai, hanem magyar állampolgárok. Kína és hazánk között nincs kettős állampolgárság, ők magyarok. […] A Liu fivérek magyarok. Magyar színekben versenyeztek és magyar színekben fognak versenyezni. A magyar himnusz dobogtatta meg a szívüket, és az FTC versenyzői ma is.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt