Könnyedén tudnának országot váltani a Liu testvérek, egyelőre kérdés, hogy megteszik-e

sport
2022 augusztus 08., 15:58
comments 10

Amit biztosan tudni: a rövidpályás magyar gyorskorcsolya két legnagyobb sztárja, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Kínában készül fel a következő szezonra. Amiről viszont egyelőre semmit sem tudni, hogy ez jár-e országváltással is.

Az olimpiai bajnok fivérek döntésének legfontosabb szereplője a kínai nevelőedzőjük, Csang Csing Lina. A magyar short track közelmúltbeli sikereiben kulcsszerepet játszó vezetőedző 12 év után elhagyja Magyarországot, a jövőben a kínai válogatott mellett dolgozik tovább.

Liu Shaolin Sándor és Csang Csing Lina
photo_camera Liu Shaolin Sándor és Csang Csing Lina vezetget a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a 2022-es pekingi téli olimpián Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Amikor július közepén napvilágra került Csang Csing Lina távozása, Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke azt mondta, hogy a Liu testvéreket elég rosszul érintette a vezetőedző távozása, mert nagyon szoros emberi és érzelmi kapcsolat van hármójuk között.

Bánhidi Ákos, a csapat menedzsere és új vezetőedzője szintén úgy nyilatkozott, hogy senkinek sem okoz meglepetést azzal, hogy Csang Csing Lina távozása érzékenyen érintette Shaolint és Shaoangot.

Kósa szerint visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Csang Csing Lina Kínából, Bánhidi pedig azt mondta, „nagyon sajnálom, hogy így alakult, a falig elmentem azért, hogy ne így legyen”. Szerinte a Liu testvérek, Csang Csing Lina, a válogatott edzői stábjának másik tagja, a koreai Dzse Szu Csun és ő igazi egységet alkottak, innentől a legfontosabb ember hiányzik ebből a csapatból. Mint mondta,a következő időszak kérdése, hogy az új rendszer lábait stabilan lecövekeljük, ennek része lehet az is, hogy a fiúk, ha akarják, találkozzanak Linával, s ha úgy gondolják jónak, eddzenek is vele, mi ebben segítjük őket. Nyilván senkinek sem okozok meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy Lina távozása érzékeny érinti Shaolint és Shaoangot, ám szerencsére az én kapcsolatom velük továbbra is jó, magas hőfokon rezeg. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy meg kell találnunk, hogyan folytathatják a srácok ugyanolyan magas szinten, mint eddig – partner vagyok minden megoldásban. Velük, mellettük vagyok.”

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 18-án.
photo_camera Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia fogadóünnepségén Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Liuék akkor nem szólaltak meg. Most azt jelentették be magyarul, angolul és kínaiul, hogy Kínában kezdik a felkészülést. „15 év közös munka, sok kihívás, sok nehézség, de még több felejthetetlen pillanat és siker. Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretettel és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá. Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, hogy az idei felkészülést is együtt kezdjük el. Most egy darabig távol leszünk, de természetesen mindenhol aktívak maradunk, és hamarosan találkozhattok velünk!” (Utóbbi megjegyzés vélhetően a közösségi médiás szereplésnek szólt, legalábbis angolul és kínaiul is ezt írták ki.)

Liuék közleményében nincs szó országváltásról, mégsem lenne teljesen meglepő, ha az megtörténne. Éppen Liu Shaolin nyilatkozta nekünk az olimpia után, hogy már a 2018-as pjongcsangi olimpiát követően - amikor megnyerték a férfi váltót - jöttek megkeresések, hogy mi lenne, ha Kínában folytatnák, de nem szerettek volna váltani. Akkor még itthon edzette őket Csang Csing Lina.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.