Navracsics elismerte, hogy változásokat kér az EU a bírósági rendszerben

POLITIKA
2022 november 08., 20:45
comments 3

Az 7,2 milliárd eurónyi uniós támogatás kialkudásával megbízott Navracsics Tibor kedden elismerte, hogy a 17 módosítás elfogadáasa után most az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításáról tárgyalnak az Európai Bizottsággal. A miniszter a hvg.hu-nak azt mondta: „elmondták az aggályaikat, megnézzük, hol kell az egyensúlyt kialakítani”.

Elismerte, hogy mindez az Országos Bírói Tanács (OBT) jogköreinek erősítését, a bírósági önigazgatás rendszerén belüli hatásköri átalakításokat célozza, de szerinte az OBT nem kapna vétójogot a Kúria elnökének kinevezésénél. „Ez olyan fokú módosítását igényelné a kinevezési eljárásnak, ami azért egy meglehetősen nagy változás lenne. Én nem találkoztam ilyen kéréssel a Bizottság részéről.”

Az újabb változtatásokról szóló javaslatot november végén nyújthatják be a Parlamentnek, amely még decemberben szavazhat róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.