Tíz afrikai ország vádolja azzal az EU-t, hogy nem védi meg a vízilovakat

környezetvédelem
2022 november 08., 06:29
comments 13
photo_camera Fotó: BEN PIPE/robertharding via AFP

A javaslat nyílt ellenzésével az EU veszélyezteti a vízilópopuláció felének lakóhelyet nyújtó nyugat- és közép-afrikai régiókban annak az esélyeit, hogy megfelelően biztosítva legyen a faj túlélése, írja közös levelében 10 afrikai állam, melyekben az EU ellenkezése „súlyos aggodalmakat váltott ki e faj jövőjével kapcsolatban”.

Becslések szerint az illegális vadászat öt afrikai államban irtotta ki a vízilópopulációkat, így Algériában, Egyiptomban, Eritreában, Libériában és Mauritániában. A vízilovakat általában húsukért és csontjukért vadásszák.

Az Európai Bizottság úgy tervezi, ellenezni fogja a víziló-termékek kereskedelmének betiltására tett indítványt a november 14-én Panamában tartandó vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló konferencián (Cites).

photo_camera Fotó: MICHEL GUNTHER/Biosphoto via AFP

A 115-130 ezer főre becsült globális vízilópopuláció az elmúlt évtizedben jelentős mértékben, 30-50 százalékban csökkent. A vízilófogak az EB-nek készített jelentések szerint 2020-ban a leggyakrabban lefoglalt emlősöktől származó termékek közé tartoztak. A Cites adatbázisa szerint 2009 és 2018 között közel tizennégyezer vízilóból készült terméket szállítottak világszerte vadásztrófeaként.

Az Európai Bizottságnak küldött levél aláírói: Benin, Burkina Faso, Közép-afrikai Köztársaság, Gabon, Guinea, Libéria, Mali, Niger, Szenegál, Togó. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.