Tizenegy év börtönre ítélték Amerikában Hushpuppit, a nigériai luxusinfluenszert

bűnügy
2022 november 08., 06:12
comments 4

Több mint tíz év börtönre ítélték Ramon Olorunwa Abbast, akit korábban közel 3 millió instás követője Hushpuppi néven ismert. A nigériai luxusinfluenszer, Hushpuppi már korábban elismerte, hogy legalább 24 millió dollárt csalt ki világszerte különböző vállalkozásoktól. Ebből egymillió dollárt eredetileg egy katari iskolának szántak.

Hushpuppi szövetségi börtönben fogja letölteni 135 hónapos büntetését, emellett a Los Angeles-i bíró arra is kötelezte, hogy fizessen 1 732 841 dollár kártérítést.

Don Alway, az FBI Los Angeles-i területi irodájának igazgatóhelyettese azt mondta, „Ramon Abbas a világ egyik legtermékenyebb pénzmosójává vált”, aki „a közösségi médiát kihasználva hírnevet szerzett, és ott dicsekedett hatalmas vagyonával, amelyet csalások, online bankrablások és más kiberalapú csalások révén szerzett”, és „amelyekkel „segítséget nyújtott az észak-koreai rezsimnek”.

A BBC cikke szerint 2019-ben Abbas egyik csalása miatt káosz alakult ki Málta szigetén, ahol leálltak a fizetési rendszerek, miután Abbas megpróbálta tisztára mosni azt a 13 millió eurót, amit egy észak-koreai hackerbanda lopott el 2019-ben a máltai Bank of Vallettától.

Hushpuppi először 2020 júliusában állt bíróság elé Chicagóban, miután több millió dolláros csalással és pénzmosással vádolták meg az amerikai hatóságok. Az ügyvédje akkor azt mondta, a nigériai férfit az FBI egyszerűen elrabolta Dubajból, ahol élt. Akkor még ragaszkodott ahhoz, hogy Hushpuppi nem bűnöző, vagyona pedig legális forrásokból származik, amit milliónyi követőjének köszönhet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.