Dubajból rabolhatta el az FBI a nigériai csaló-luxusinfluenszer Hushpuppit

életmód
2020 július 10., 16:07

Ramon Olorunwa Abbas, vagy ahogy több mint 2,5 millió Instagram-követője ismeri, Ray Hushpuppi július 3-án állt bíróság elé Chicagóban. A nigériai férfit több millió dolláros csalással és pénzmosással vádolták meg az amerikai hatóságok, és ügyvédje szerint az FBI egyszerűen elrabolta Dubajból, ahol élt.

Az Egyesült Arab Emirátusoknak ugyanis nincs kiadatási megállapodása az Egyesült Államokkal, de a dubaji rendőrség szerint a férfit kiadták az amerikaiaknak. Ugyanakkor az amerikai igazságügyi minisztérium képviselője azt mondta a BBC-nek, hogy Hushpuppit nem kiadták, hanem egyszerűen kiutasították Dubajból. Arra nem válaszolt, hogy akkor hogyan került amerikai őrizetbe.

link Forrás

A nigériai milliomos influenszer ügyvédje, Gal Pissetzky szerint ügyfele nem bűnöző, legális forrásokból származik a vagyona, éppen a több millió követője révén. Szerinte erre ma már lehet üzletet építeni. A chicagói ügyvéd hozzátette, hogy valóban nem ismeri eléggé a közösségi média működését, és a gyerekei szerint túl öreg is az ilyesmihez, de azt tudja, hogy ma így keresnek pénzt az emberek.

Az ügyvéd szerint védencének luxuséletmódját többek között különféle designermárkák finanszírozták. Ezzel szemben az FBI azt gyanítja, hogy Abbas részese volt egy több száz millió dolláros csalássorozatnak, többek között a vállalatokat támadó emailes adathalász-csalásban, a Business email compromise néven ismertté vált módszerben, majd pedig az illegálisan szerzett bevételek tisztára mosásában is.

link Forrás

A chicagói ügyvéd úgy látja, hogy az amerikaiaknak nem volt legális lehetősége, hogy Dubajból az Egyesült Államokba vigyék védencét, és szerinte gyakorlatilag elrabolták a 37 éves nigériait. A bírósági papírokból csak annyi derül ki, hogy az FBI ügynökeinek egyszer csak a fogságába került a férfi, és az országba hozták, ennél többet nem lehetett eddig megtudni a letartóztatás körülményeiről. Az ügyvéd szerint mindenesetre ha Dubaj tényleg ki akarta volna utasítani a férfit, akkor Nigériába küldték volna vissza, és sosem hallott még olyanról, hogy valaki egy olyan országba kössön ki, amihez semmi köze, nem is állampolgára.

A dubaji rendőrség jelentése szerint ők mindenesetre 40 millió dollárnyi készpénzt, 13 luxusautót 6,8 millió dollár értékben, 21 számítógépet, 47 okostelefont foglaltak le Hushpuppi után, illetve megtalálták kétmillió feltételezett áldozat elérhetőségét is.

A bírósági beadványok szerint Abbas egy olyan csalásokra specializálódott nemzetközi bűnszervezetet vezetett, ami többek között egy amerikai jogi céget, egy külföldi bankot és a Premier League egyik csapatát is célba vette. A konkrét vádak szerint Abbas többek között megpróbált tisztára mosni 14,7 millió dollárt, amit a feltételezések szerint egy máltai pénzintézettől tudtak kicsalni.

link Forrás

Pissetzky arra számít, hogy az ügy tárgyalása jó pár hónapig, sőt, akár évig is eltarthat. Hushpuppi nem az egyetlen vádlott lesz, egy másik Dubajban élő nigériai férfi, Olalekan Jacob Ponle, azaz Mr Woodbery is a chicagói bíróság előtt találta magát, de ő még csak most ismerkedik az ügyvédjével, ezért az ő ügyéről jóval kevesebbet tudni.