Kikapott Pennsylvaniában a trumpista tévédoktor, Dr. Oz

külföld
2022 november 09., 07:09
comments 6

Komoly lépést tettek a demokraták hajszálvékony szenátusi többségük megtartása érdekében: jelöltjük, John Fetterman nyerte a szenátorválasztást Pennsylvaniában.

Dr. Mehmet Oz a választás estéjén még ünnepelt, de végül elbukta a szenátorválasztást Pennsylvaniában.
photo_camera Dr. Mehmet Oz a választás estéjén még ünnepelt, de végül elbukta a szenátorválasztást Pennsylvaniában. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Pennsylvania hagyományosan ingaállam, márpedig ezekben a félidős választásokon nem az elnök pártjának áll a zászló. Idén azonban esélyük volt a győzelemre, mert a republikánus előválasztást, nem kis részben Donald Trump támogatásának köszönhetően egy ellentmondásos figura, a tévécelebdoktor Dr. Mehmet Oz nyerte. Oz ugyan tényleg orvos, de inkább tekinthető celebnek. Népszerű, a szappanoperák hagyományos műsorsávjában sugárzott show-jában tudományosan nagyon is megkérdőjelezhető tanácsokat szokott adni, mindenki jobban teszi, ha inkább nem hallgat rá.

Oz annyira megosztó figura volt, hogy még ebben a választási évben, amikor a demokraták esélyeit Joe Biden népszerűtlensége mellett az évtizedek óta nem látott infláció is rontotta, Pennsylvaniában mégis az ő jelöltjük, John Fetterman volt a favorit egészen a kampányhajráig. De mivel májusban sztrókot kapott - amibe kis híján belehalt -, a kampány utolsó heteiben már leginkább azt kellett bizonygatnia, hogy egészségi állapota egyáltalán alkalmassá teszi az állam képviseletére.

Végül, ha szűk többséggel is, de nyerni tudott. Pennsylvania volt az egyik állam, amin a demokraták hajszálnyi szenátusi többsége múlhatott. A republikánusoknak így most abban kell bízniuk, hogy Nevadában győzni tud a jelöltjük - de a részeredmények ott sem nekik kedveznek, ahogy a jelen állás szerint Georgiában se tudnak nyerni -, bár ott a jelen állás szerint nem is most fog eldőlni a választás, mert úgy tűnik, hogy egyik jelölt se szerzi meg a szavazatok abszolút többségét. De ha a republikánusok nem tudnak nyerni Nevadában, akkor Georgián már csak az múlik, hogy a szenátusban 50:50 lesz-e a végeredmény, vagy a demokratáknak két fős többségük lesz. A szenátus megtartása hatalmas eredmény lenne a demokratáknak, és nagyban megkönnyítené Joe Biden dolgát elnöki ciklusa hátralevő két évében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.