Nem megfelelően előzte meg a terrorizmusfinanszírozást és a pénzmosást a Takarékbank

gazdaság
2022 november 09., 09:59

Hiányosságokat tárt fel a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata a Takarékbank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységében, ezért 42 millió forintos bírságot szabott ki. Az MNB közleménye szerint a célvizsgálatot hivatalból folytatták, 2018. július 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakban vizsgálták a bank tevékenységét.

Vida József, a Takarékbank egykori elnök-vezérigazgatója, a Volánbusz leendő igazgatósági elnöke
photo_camera Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója Fotó: Takarék Csoport

A legsúlyosabb hiányosságokat a hitelintézet szűrőrendszerének működtetésében azonosította, a bank nem minden esetben alkalmazta ezeket a szűrőket, a riasztásokat pedig nem dolgozta fel határidőn belül.

A szűrőrendszerre vonatkozó belső eljárásrendben is hiányosságokat tapasztaltak, az nem felelt meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek. Azt is megállapították, hogy a bank több, pénzmosásgyanús tranzakció esetében is elmulasztotta a bejelentési és ismételt bejelentési kötelezettségét az illetékes hatóság felé.

Az MNB közleményében külön kifejtette, hogy a pénzmosás esetén a bejelentési kötelezettség haladéktalansága nem teljesül, vagy elmarad az ismételt bejelentés, netán a szolgáltató egyáltalán nem tesz bejelentést, akkor a hatóság nem értesül megfelelő időben a pénzmosás- vagy terrorfinanszírozás-gyanús tranzakciókról, ez pedig veszélyezteti a hatékony fellépést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.