A német kormánykoalíció keményebb fellépést sürget Magyarországgal szemben

POLITIKA
2022 november 10., 08:16
comments 94

Németország három kormánypártja arra sürgeti Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan” vizsgálja meg Magyarország jogállamisági reformjait, és csak akkor támogassa a visszatartott uniós pénzek felszabadítását, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a demokráciával kapcsolatos aggályok feloldását - írja a Politico.

Brüsszelben decemberben döntenek arról, hogy visszatartják-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós forrást, vagy elegendőnek tartják a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseit. Az EU visszatartja Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt pénzt is, és további igazságügyi reformokat kér, mielőtt a pénzt felszabadítaná.

A Bundestagban sokan szkeptikusak: Scholz szociáldemokrata pártja (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) - a kormánykoalíció három pártja - frakciója csütörtökön olyan indítványt tervez szavazásra bocsátani, ami „felszólítja” a kormányt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak van-e „fenntartható hatásuk a gyakorlatban”.

Az állásfoglalás most a 7,5 milliárd euróra vonatkozik, de ha negatívan ítélik meg a kormány intézkedéseit, annak következményei lehetnek a további 5,8 milliárd eurós forrás felszabadítására is.

„Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy a szükséges reformokat nem csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtják-e” - olvasható a Politico által megszerzett parlamenti indítványban. Mivel az indítványt a parlamenti többséggel rendelkező három kormánypárt támogatja, valószínűleg át fog menni, és a kormány aligha hagyhatná figyelmen kívül a saját pártjai politikusainak akaratát.

Az indítványban arra is felszólítják az Európai Bizottságot, hogy „győződjön meg” arról, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendőek a jogállamiság valamennyi releváns hiányosságának korrigálására. Amíg ezt a Bizottság nem tudja garantálni, a német kormány szavazzon a 7,5 milliárd felfüggesztése mellett - olvasható a szövegben. Kérik, hogy csak akkor változtassanak az álláspontjukon, ha a magyar kormány „megfelelő bizonyítékot” tud felmutatni arra vonatkozóan, hogy „hatékony korrekciós intézkedéseket” hozott.

A szavazás a pénzek felfüggesztéséről minőségi többséggel történik, de több ország
- köztük Hollandia, Belgium és Írország - már kritikus álláspontot fogalmazott meg Magyarországgal szemben, így Németország nemleges szavazata döntő lehet.

Michael Link, az FDP politikusa azzal érvelt, hogy mind a Bizottság, mind a német kormány számára fontos, hogy az egész Unióban megvédjék a demokratikus értékeket.

„Orbán Viktor nem kerülheti meg a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kirakat-intézkedésekkel” - mondta Link. „Ez semmiképpen sem az Orbán-kormány szankcionálásáról szól, hanem a jogállamiság fenntartható megerősítéséről - amire Magyarország önként vállalt kötelezettséget, amikor csatlakozott az EU-hoz - és az uniós költségvetés megóvásáról”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.