„Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához”

filozófia
2022 november 10., 17:11
comments 14

Matolcsy György jegybankelnök a fenntarthatóságról tartott előadást egy csütörtöki TEDx-konferencián. Ezen az egyik legfontosabb gondolata az volt, hogy

„a jövőnk érdekében muszáj fenntarthatónak lennünk.”A másik pedig az, hogy „új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához”. Matolcsy szerint az emberi civilizáció, a világgazdaság, a kormányok komplex, összetett rendszerek, ahol az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát, 30-40 százalékuk pedig kárba megy. Ezért új, „zöld szabályokat” kell hoznunk, amik fenntarthatóbbá teszik a civilizáció, az országok és a vállalatok működését.

photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A jegybankelnök Szentgyörgyi Alberttől is idézett: szerinte „látni kell, amit mindenki lát, és gondolni, amit senki sem gondolt”, erre van szükség a jövő megnyeréséhez. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt