Zelenszkij attól tart, hogy az oroszok felrobbantják a kahovkai vízi erőmű gátját

háború
2022 november 10., 13:41
comments 1

„Ha Oroszország felrobbantja a Nova Kahovka-i gátat, azzal hadat üzen az egész világnak” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azután – írja a Kyiv Independent –, hogy Szergej Szurovikin orosz tábornok megvádolta az ukránokat, hogy az erőmű alatti terület elárasztását tervezik.

Az Institute for the Study of War már október végén arról számolt be, hogy Oroszország valószínűleg megpróbálja felrobbantani a gátat, hogy ezzel fedezze a kivonulását, és megakadályozza, hogy az ukrán erők a megszállt Herszon megyében az orosz hadseregre tudjanak fókuszálni.

Az ukrán elnök szerint ha az orosz erők akár csak kísérletet tesznek az erőmű felrobbantására –

amellyel hatalmas területet árasztanának el, és víztelenítenék a zaporizzsjai atomerőművet is–, az az egész világ számára hadüzenetet jelentene.

Hiába rendelte el Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hogy az orosz erők hagyják el Herszon városát, keljenek át a Dnyeper folyó bal partjára, és ott készüljenek föl a várható ukrán offenzívára, Zelenszkij tanácsadója szerint a kivonulásról még korai lenne beszélni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.