A magyar kormány elvi kérdésnek tartja, hogy az EU ne adhasson pénzt Ukrajnának

POLITIKA
2022 november 11., 17:46
comments 22

A magyar kormány tagjai a héten jelezték, hogy az eddigi legdurvább vétófenyegetésüket vetették be: nem támogatnák az Európai Bizottság javaslatát, ami alapján jövőre havonta 1,5 milliárd euróval támogatná Ukrajnát az Unió. Az Európai Bizottság hivatalosan szerdán bejelentett javaslata alapján 2023-ban az EU havi 1,5 milliárd eurót adna kedvezményes hitel formájában Ukrajnának, azaz egész évben összesen 18 milliárd eurót, hogy működőképes maradjon az állam, és a hadsereg folytatni tudja a védekezését Oroszország ellen. A javaslat szerint a pénzt egyelőre nem tagállamoktól szednél el, hanem az Európai Bizottság hitelt venne fel, amit később az ukránok törlesztőrészleteiből és a tagállamok éves, arányosan megemelt tagdíjaiból fizetnének vissza. A konstrukció azért kedvező, mert az Európai Bizottság a lehető legolcsóbban jut piaci hitelhez, hiszen az adósbesorolása kiváló.

Egyedül a magyar kormány jelezte, hogy problémája vana tervvel, amire a német külügyminiszter, Annalena Baerbock arra figyelmeztette Budapestet, hogy nem kéne hazárdjátékokba bonyolódnia, miközben Brüsszelre akarnak nyomást helyezni.

A Politico pedig arról írt, hogy számos EU-s diplomata is zsarolással vádolta meg Orbán Viktor kormányát, mivel úgy látják, a magyarok azért fenyegetőznek az Ukrajnának szánt segítség megvétózásával, hogy így érjék el, hogy hozzáférjenek a jogállamisági viták miatt egyelőre nem kifizetett uniós forrásokhoz.

Péntek délután Szijjártó Péter külügyminiszter az oldalán szólt vissza a német külügyminiszternek: „Nos, a külügyminiszter kolléga súlyosan félreérti a helyzetet:

az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés.

Szerintünk ugyanis nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van. Csak a teljes kép kedvéért (bár valószínűleg ez nem érdekli a külügyminiszter asszonyt): mi készen állunk Ukrajna támogatásának folytatására. Pontosan úgy, ahogyan tettük eddig is: kétoldalú alapon.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.