Klímaaktivisták Munch Sikolyához akarták ragasztani magukat, de az őrök megakadályozták őket

környezetvédelem
2022 november 11., 17:00
comments 8

Két klímaaktivista próbálta magát hozzáragasztani Edvard Munch híres A sikoly című festményéhez az oslói Nemzeti Múzeumban, de nem jártak sikerrel - közölte a norvég rendőrség pénteken. A biztonsági őrök lefogták a két aktivistát, akik közül az egyik azt kiabálta, „A meghaló emberekért sikítok,” a másik pedig azt, hogy „Sikítok, amikor a törvényhozók nem veszik tudomásul a tudományos tényeket”.

Edvard Munch A Sikoly című festménye a norvég Nemzeti Múzeumban
photo_camera Edvard Munch A Sikoly című festménye a norvég Nemzeti Múzeumban Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

A múzeum személyzete értesítette a rendőröket, akik átvették őket, illetve egy harmadikat, aki kamerával akarta felvenni az akciót. Az aktivisták a Stopp Oljeletinga nevű szervezethez tartoznak, és azt mondták, azért itt kampányoltak, mert ez Norvégia leghíresebb festménye, a céljuk pedig az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a törvényhozókra annak érdekében, hogy állítsák le az olajkutatást.

A termet, ahol az üveg mögött kiállított festmény található, kiürítették és ideiglenesen lezárták a látogatók elől, amíg az üvegről letakarítják a ragasztómaradványokat.

Az elmúlt időszakban klímaaktivisták egy Vermeer, egy Van Gogh és egy Monet előtt is hasonló akciót hajtottak végre. A jelenségről Bede Márton írt bővebben Újgenerációs klímavédelem: meddig és miért? című cikkében. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.