Reuters: Magyarország jelentős lépést tett afelé, hogy megkaphassa a helyreállításai alap forrásait

POLITIKA
2022 november 11., 16:32
comments 7

Magyarország elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó európai uniós követeléseket, ezzel pedig „jelentős lépést tett” afelé, hogy megkaphassa a neki szánt 5,8 milliárd eurót a helyreállítási alapból - közölte a Reuters hírügynökséggel pénteken egy névtelenül nyilatkozó EU-s tisztviselő.

„A magyarok elfogadták a Bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének sarokköveiről. Ez nem jelenti a tárgyalások végét, de ez egy jelentős lépés” - mondta a forrás, aki szerint a tárgyalások már az utolsó szakaszba léptek. A tisztviselő szerint a magyar kormány beleegyezett többek között abba, hogy a Kúria nem korlátozza többé a magyar bírák azon jogát, hogy konzultáljanak az Európai Bírósággal.

A magyar kormány egyelőre nem kommentálta az értesülést, de kedden Navracsics Tibor elismerte, hogy az EU a bírósági rendszerre vonatkozó változtatásokat kér. Az újabb változtatásokról szóló javaslatot november végén nyújthatják be a Parlamentnek, amely még decemberben szavazhat róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.