Herszon megye kormányzója felszólította a lakosokat, hogy meneküljenek

háború
2022 november 13., 18:37

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója arra szólította fel a régió orosz megszállás alól felszabadított településeinek lakóit, hogy meneküljenek, mert nagy a veszélye az orosz erők támadásainak.

Egy asszony egy felszabadult Herszon megyei faluban november 3-án.
photo_camera Egy asszony egy felszabadult Herszon megyei faluban november 3-án. Fotó: Bulent Kilic/AFP

A kormányzó a Telegramon közölte, hogy komoly veszély fenyegeti a Dnyipro folyó jobb partját, ahonnan az orosz csapatokat kivonták. „Tapasztaltuk már felszabadított települések esetében, hogy ahonnan az orosz erők elmenekülnek, a civil lakosokat kezdik támadni” – közölte.

Janusevics azért is javasolja a civileknek, hogy átmenetileg költözzenek más régióba, mert az orosz erők menekülés közben komoly károkat okoztak az ivóvizet, áramot és fűtést biztosító létfontosságú infrastruktúrában. Azt mondta, a kormányzói hivatal minden segítséget megad a helyi lakosoknak az evakuáláshoz.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentése szerint az orosz erők növelik a jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol környékén, miközben csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyipro bal partján. A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba – közölte a kijevi katonai vezetés.

A vezérkar szerint Herszon megye orosz megszállás alatti településein, Kahovkában, Tavrijszkban és Nova Kahovkában viszont az orosz katonák számának jelentős csökkenése figyelhető meg, csak minimális létszámban maradtak az említett városokban.

A kijevi katonai vezetés beszámolója szerint az orosz csapatok amellett, hogy erősítik állásaikat a Dnyipro bal partján, támadó hadműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka, valamint Mikolajiv megyében Novopavlivszke felé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.