Herszon megye kormányzója felszólította a lakosokat, hogy meneküljenek

háború
2022 november 13., 18:37

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója arra szólította fel a régió orosz megszállás alól felszabadított településeinek lakóit, hogy meneküljenek, mert nagy a veszélye az orosz erők támadásainak.

photo_camera Egy asszony egy felszabadult Herszon megyei faluban november 3-án. Fotó: Bulent Kilic/AFP

A kormányzó a Telegramon közölte, hogy komoly veszély fenyegeti a Dnyipro folyó jobb partját, ahonnan az orosz csapatokat kivonták. „Tapasztaltuk már felszabadított települések esetében, hogy ahonnan az orosz erők elmenekülnek, a civil lakosokat kezdik támadni” – közölte.

Janusevics azért is javasolja a civileknek, hogy átmenetileg költözzenek más régióba, mert az orosz erők menekülés közben komoly károkat okoztak az ivóvizet, áramot és fűtést biztosító létfontosságú infrastruktúrában. Azt mondta, a kormányzói hivatal minden segítséget megad a helyi lakosoknak az evakuáláshoz.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentése szerint az orosz erők növelik a jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol környékén, miközben csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyipro bal partján. A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba – közölte a kijevi katonai vezetés.

A vezérkar szerint Herszon megye orosz megszállás alatti településein, Kahovkában, Tavrijszkban és Nova Kahovkában viszont az orosz katonák számának jelentős csökkenése figyelhető meg, csak minimális létszámban maradtak az említett városokban.

A kijevi katonai vezetés beszámolója szerint az orosz csapatok amellett, hogy erősítik állásaikat a Dnyipro bal partján, támadó hadműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka, valamint Mikolajiv megyében Novopavlivszke felé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt