14,5 milliárd forintnyi vagyont koboztak el a thai hatóságok az „abnormálisan gazdag” Joe Ferraritól

bűnügy
2022 november 14., 19:21
comments 1

14,5 milliárd forintnyi be nem jelentett vagyont koboznak el egy „abnormálisan gazdagnak” minősített egykori körzeti rendőrfőnöktől, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy gyanúsított végzetes kimenetelű megkínzása miatt.

A luxusautók iránti vonzódása miatt csak Joe Ferrariként emlegetett Thitiszan Utthanaphon júniusban került rács mögé egy olyan ügy miatt, ami rávilágít a királyságban uralkodó rendőri brutalitásra és korrupcióra.

Az ország északi részén fekvő Nakhon Szavan tartomány egykori járási rendőrfőnöke feladta magát a rendőrségnek, ami házkutatást tartott a bangkoki villájában, miután közétettek egy videót, amin a főrendőr a kábítószercsempészettel gyanúsított Dzsirapong Thanaptat nevű férfit kínozta.

„A rendőr köztisztviselőként keresett jövedelme nem felel meg a birtokában lévő vagyonnak” – mondta újságírók előtt Nivacsai Gaszemmongkol, a korrupcióellenes állami bizottság szóvivője.

A bizottság arra a következtésre jutott, hogy a férfi „rendkívül gazdag”, és az 1,23 milliárd bát (kb. 14,8 milliárd forint) értékű vagyonát el kell kobozni.

A nyomozó szerint a volt rendőrfőnöknek luxusvillája és 42 felsőkategóriájú autóból álló flottája volt, köztük egy 1,5 millió dollár értékű Lamborghini Aventador, miközben a fizetése havi 1300 dollárnak (500 ezer forintnak) felelt meg.

A 24 éves Dzsirapong Thanapat halálát fulladás okozta, a hivatalos jegyzőkönyvben viszont amfetamintúladagolás szerepelt, amíg egy ügyvéd fel nem tárta a halál valódi okát.

A videón Thitiszant és hat másik rendőrt lehetett látni, akik kihallgatás közben hét nejlonzsákot tekertek a gyanúsított feje köré, és 60 ezer dollárt akartak kicsikarni tőle. A kínzás végül a férfi életébe került.

photo_camera Fotó: Bangkok Charlie/Facebook

Thitiszan az önfeladás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy férfi halála baleset volt.

A bíróság Thitiszant első fokon halálra ítélte, majd enyhítő körülménynek tekintve, hogy a rendőr megpróbálta újraéleszteni a gyanúsítottat és kifizette a temetése körülményeit, a büntetést életfogytiglani elzárásra enyhítették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.