Ankarában tárgyalt a CIA igazgatója az orosz hírszerzés vezetőjével

külföld
2022 november 14., 14:49
comments 7

Orosz kollégájával egyeztetett hétfőn a törökországi Ankarában William J. Burns, az amerikai hírszerzés, a CIA igazgatója, erősítette meg a Fehér Ház a sajtóértesüléseket. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tájékoztatása szerint Burns ankarai találkozójának semmiképp se volt célja bármilyen egyeztetés vagy egyáltalán tárgyalás az ukrajnai háború lezárásáról, a találkozó tényéről pedig előre tájékoztatták az ukrán felet.

William J. Burns, a CIA igazgatója 2021. április 15-én a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán.
photo_camera William J. Burns, a CIA igazgatója 2021. április 15-én a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Joe Biden amerikai elnök már korábban világossá tette, hogy a béketárgyalások idejét és tempóját nem az Egyesült Államok, hanem Ukrajna szabja meg.

Burns Szergej Nariskinnal, az orosz hírszerzés, az SZVR igazgatójával tárgyalt. Megbeszélésein a Fehér Ház tájékoztatása szerint óva intette partnerét attól, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be. A Nemzetbiztonsági Tanács tájékoztatása szerint Burns a világpolitikai kérdések mellett az Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárok ügyét is felvetette.

Orosz részről Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a sajtóértesüléseket - ahogy egyébként a CIA is elzárkózott az újságírói kérdések megválaszolásától. Ez utóbbi nem meglepő, a CIA sosem kommentálja az igazgató utazásával kapcsolatos értesüléseket. (Via The New York Times, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.