„Fogadj örökbe egy keresztet!” címmel indít kezdeményezést a KDNP

vallás
2022 november 14., 16:38
comments 53

„Fogadj örökbe egy keresztet!” címmel országos kezdeményezést indít a Kereszténydemokrata Néppárt a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására és állaguk megóvására.

Latorcai Csaba, a párt ügyvezető főtitkára, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára egy nemrég felújított bajai kereszt újraszentelésén azt mondta: a keresztek nem csak vallási jelképek, hanem annak a 2000 éves európai és magyar kultúrának a jelképei, aminek köszönhetően a magyarság is otthonra talált, megmaradt és reményeink szerint tovább gazdagodik itt, a Kárpát-medencében. Szerinte a keresztek erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben is igazodási pontok.

Semjén Zsolt kereszttel a kezében 2019. szeptember 4-én.
photo_camera Semjén Zsolt kereszttel a kezében 2019. szeptember 4-én. Illusztráció: Semjén Zsolt/Facebook

A Bajáról indult kezdeményezést a KDNP felkarolta, és országos akcióvá kívánja tenni. Ezzel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy „miközben Európa nyugati felén éppen eltávolítják a kereszteket a különböző közösségi helyekről, mi, magyarok közösen, összefogással megőrizzük az örökségünket” – mondta.

A keresztek felkiáltójelként azt üzenik, hogy őrizzük kereszténységünket, páratlan kultúránkat, „mert csak ez jelent valódi igazodási, tájékozódási lehetőséget a 21. században” – mondta az államtitkár.

Latorcai Csaba közölte: a KDNP tagszervezetei 44 kereszt felújítását vállalták 2023 végéig. Az érdeklődő civilek, intézmények, cégek a fogadjorokbeegykeresztet@kdnp.hu emailcímen jelezhetik, hol, melyik kereszt felújítását tervezik.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, reméli, hogy az országos kezdeményezés figyelmeztetni fogja a ma emberét a keresztény értékekhez való visszafordulásra, az azokra való támaszkodásra – írja az MTI.

Magyarország előre megy, nem hátra: tehát azonos nemű párok gyereket továbbra sem, keresztet viszont már örökbe fogadhatnak Magyarországon. 🙌

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.