Már az Emmi egykori helyettes-államtitkára is úgy látja, hogy megszűnt az oktatáspolitika Magyarországon

oktatás
2022 november 14., 09:22
comments 9

Hoffmann Rózsa korábbi helyettese, Gloviczki Zoltán már 2012-ben is ezért akart lemondani, mert „köznevelési rendszer átalakításának financiális háttere, mely természetesen nem egyszerűen pedagógus béremelést jelent, egyelőre nem áll rendelkezésre”. Most a Válaszonline-nak adott interjújában azt mondta:

„2012–13 óta sem léptünk előre. Pedig lett volna rá alkalom. Tíz év után elmondható, hogy nem nagyon van oktatáspolitika Magyarországon.”

Gloviczki Zoltán a Pont Ott Partyn 2019-ben
photo_camera Gloviczki Zoltán a Pont Ott Partyn 2019-ben Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gloviczki szerint ez abban is tükröződik, hogy nincs önálló oktatási minisztérium. Majd azt mondta, azért mondott le, mert úgy érezte, becsapták a tanárokat. „Megalkottunk egy törvényt, a kapcsolódó rendeleteket, kitaláltunk és bejelentettünk egy rendszert,

majd Matolcsy miniszter úr 2012 végén azt mondta, nincs pénz a pedagógusbér minimálbérhez kötésére.”

Gloviczki, aki 2017 és 2020 között volt az Oktatási Hivatal vezetője, most azt mondta, hogy a 2020-as Nemzeti alaptanterv (NAT) szerinti állami tankönyvek politikai nyomás alatt születtek, és „ugyanebből a gondolatkörből kiindulva kezdték szétcincálni az érettségi rendszert is”. Ennek az egyik tünete például, hogy teljesen más időpontot és helyszínt jelölnek meg Szent István megkoronázására az állami és az egyházi tankönyvek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.