Betiltják a nevetőgázt Hollandiában

külföld
2022 november 15., 13:49

Egészségügyi kockázatra hivatkozva januártól betiltják a fiatalok körében egyre elterjedtebb nevetőgázt - azaz dinitrogén-oxidot - Hollandiában, írja a BBC. Jövőre tehát illegális lesz vásárolni, eladni és birtokolni a gázt, amit kis fémtartályokban szokás tárolni, felhasználás előtt pedig általában léggömbökbe töltik.

photo_camera Fotó: PATRICIA REHE/ANP via AFP

A kormány a közúti közlekedési balesetek számának visszaesését várja a tiltástól, mivel a TeamAlert közlekedésbiztonsági figyelő szerint a gáz miatt 1800 baleset történt eddig.

Az élelmiszeriparban és az orvosi szektorban továbbra is legális marad a gáz használata. A dinitrogén-oxidot tejszínhab készítéséhez, valamint érzéstelenítéshez is gyakran használják.

A fiatalok egészségéért is aggódnak, a Trimbos Institute szerint a holland buliba járók 37 százaléka használ rendszeresen nevetőgázt, amit gyakran kevernek ketaminnal és MDMA-val. A gáz rendszeres használata vitaminhiányhoz vezethet, ami maradandó idegkárosodást, és tartós bénulást okozhat.

photo_camera Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Nem csak Hollandiában van baj a túlzott nevetőgáz használattal. Az Egyesült Királyságban a marihuána után leggyakrabban dinitrogén-oxiddal szoktak visszaélni. 2015-ben vagy százan tüntettek nevetőgáz-szívással Londonban, amikor a konzervatív párt a gáz betiltását akarta elfogadtatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.