Ursula Von der Leyen elítélte Oroszországot a földgáz elégetéséért

háború
2022 november 15., 12:34
comments 2

Oroszország jobban érdekelt a földgáz fegyverként való felhasználásában, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy inkább elégeti, mintsem eladja, hogy ezzel vágjon vissza az Ukrajna elleni inváziója miatt rá kirótt nyugat szankciókra – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a G20-csoport éves csúcstalálkozóján Indonéziában.

Von der Leyen azt mondta, az, hogy Moszkva csökkentette az Európai Unióba irányuló gázszállításait, „hiányt okoz a globális energiapiacokon, és az árak az egekbe szöknek”. Hozzátette, hogy az unió ezért támogatja az olajárplafon bevezetését, mivel ez az alacsony és közepes jövedelmű országok számára is előnyös lenne.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a helyzetet legjobban a tiszta energiaforrásokra való átállás felgyorsítása oldhatná meg, ugyanis ez nemcsak az energiaválságra, hanem a klímaválságra is választ adna.

Azt mondta, Európa a következő öt évben legalább 4 milliárd eurót (1621 milliárd forintot) fektetne a megújuló energiákba, például a hidrogénbe, ami a nagyléptékű magánberuházásokat is ösztönzi.

Charles Michel, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, aki szintén részt vesz a Balin megrendezett csúcstalálkozón, szintén azzal vádolta Moszkvát, hogy fegyverként használja az energiát, aminek negatív gazdasági hatásai nemcsak Európában, hanem világszerte érezhetőek.

photo_camera Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP

A csúcstalálkozón Olaf Scholz német kancellár is ott van, aki azt mondta, a világgazdaság talpra állításának leghatékonyabb módja az, ha Oroszország véget vet az ukrajnai háborúnak.

Scholz arról is beszélt, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja elfogadhatatlan, és az ENSZ Közgyűlése nyilvánvaló többséggel elítélte az orosz támadást. Azt mondta, számos ország, amely ehhez az állásfoglaláshoz nem csatlakozott nyíltan, „nem hivatalosan szintén igazságtalannak és szükségtelennek tartja ezt a háborút”.

„A végén eljön az a pillanat, hogy Oroszország belátja, nincs más választása, mint kivonnia csapatait Ukrajnából” – mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy a csapatkivonás teremti meg a béketárgyalások lehetőségét, és „a békét nem az orosz álláspont fogja diktálni, azt ugyanis sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem fogadja el”.

A csúcstalálkozón Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. A Lavrovval folytatott megbeszéléséről Scholz csak annyit mondott: „(Lavrov) mellettem állt, mondott néhány mondatot, ennyi volt az egész”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.