A fideszes szavazók fele úgy tudja, a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat

POLITIKA
2022 november 16., 14:50
comments 42

Úgy tűnik, megéri a kormánynak a nemzeti konzultáció bombás plakátjaira égetni az adófizetők pénzét, a magyar társadalom elég nagy részének ugyanis átmegy az üzenet, hogy a magyar kormánynak nincs semmi köze az Oroszország ellen kivetett uniós szankciókhoz. A Political Capital ezer fős mintán végzett kutatásából ugyanis az derült ki, hogy

a megkérdezettek 36 százaléka, a magukat fideszesnek mondóknak pedig 50 százaléka igaznak tartja az állítást, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a brüsszeli szankciókat. Miközben persze eddig mind a 8 szankciós csomagot a magyar kormány szavazataival fogadták el, hiába kommunikálja már a kormány hónapok óta, mennyire ártalmasak a szankciók. A fideszes szavazóknak csak 40 százaléka tudta, hogy a kormány beleegyezésével vetettek ki Oroszországra szankciókat, 10 százalék pedig nem válaszolt. A kormány propagandája olyan sikeres, hogy még a (Mi Hazánk szavazóit nem számolva értett) ellenzéki szavazók 23 százaléka is elhiszi a fenti állítást, a Mi Hazánk szavazói között pedig ez az arány a teljes népességgel megegyező 36 százalék.

A kormány másik kedvenc üzenete is teljesen átment a magyar agyakba:

a megkérdezettek 59 százaléka gondolja úgy, hogy az Oroszország ellen kivetett szankciók jobban fájnak az európai gazdaságnak. A válaszadók 22 százaléka gondolja csak azt, hogy Oroszország jobban érzi a szankciók hatását, 16 százalék szerint mindkét félnek ugyanannyira fáj. Hogy mennyire működnek a szankciók, és mi a kormány állításának igazságtartalma, arról itt írtunk részletesebben.

Az is kiderült a kutatásból, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói szerint az Egyesült Államok és Ukrajna nagyobb felelősséggel bír a háború kirobbanása miatt, mint az Ukrajnát megszálló Oroszország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.