Az oroszok tényleg jól keresnek egyelőre a gázon, de ez nem azt jelenti, hogy a szankciók nem működnek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
szeptember 27., 4:14
comments 64

Mindig érdekes megfigyelni, hogy a kormányzati kommunikációs boszorkánykonyhában kitalált szólamok hogyan áramlanak szét a fideszes kommunikációs térben, mint egy pohár vízben egy csöpp tinta. Az egyik legújabb ilyen szólam talán két hete, a kormányinfón csöppent bele ebbe a bizonyos pohárba, amikor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

“Azt én értem, hogy {az Európai Bizottság} a szankciók által az európai gazdaságnak okozott kárt mérsékelni akarja, ez egy helyes törekvés. Zárójelben megjegyzem, a baj az, hogy Oroszországnak nem kárt okoztunk, hanem egyelőre iszonyatos hasznot. Soha nem látott haszna van Oroszországnak a szankciók következtében felvert energiaárakból”. Pár nappal később Gulyás kormányinfós partnere, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és közösségi média influenszer pontosította ugyanezt a gondolatot Tiktok oldalán eképp:

@alexandra.szentkiralyi Nem sikerült...🙃 #szentkiralyialexandra #fy #foryou #nekedbe #magyarorszag #politika #orosz #brüsszel ♬ eredeti hang - ʟᴇᴛɪ

Azóta több helyen, több szájból, több formában is megjelent ez az állítás, amihez a kormányzati kommunikáció nagyon ragaszkodik, és valószínűleg még egy ideig ragaszkodni is fog. Sőt, hamarosan már nemzeti konzultációt is tartanak majd a szankciókról, úgyhogy várhatóan óriásplakátok, tévés- és Facebook-hirdetések százaiban köszön majd vissza ez a retorika. Úgyhogy talán érdemes lenne mögé nézni, hogy mennyi is igaz ebből az állításból. Röviden így foglalnám össze, amit majd aztán részletesebben is kifejtek:

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt