A herszoni állatkertből állatokat ellopó orosz állatkert igazgatója szerint „ideiglenesen” vitték el az állatokat

háború
2022 november 16., 08:55

Egy orosz állatkert igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy az orosz erők visszavonulása közben állatokat lopott el a herszoni állatkertből, a Moscow Timesnak azt mondta, csak „segít az állatokon” azzal, hogy „egy időre szállást biztosít nekik”.

A herszoni állatkertből hét mosómedvét, két farkast, pávákat, egy lámát és egy szamarat vittek el. Egy akkor készült felvételen azt lehet látni, hogy Oleg Zubkov, egy orosz állatkert igazgatója farkánál fogva megragad egy mosómedvét, és fejjel lefelé tartva berakja egy ketrecbe. Ezek után egy lámát is betuszkoltak egy furgonba.

Zubkov azt állította, hogy Vlagyimir Szaldo, a Kreml által beiktatott herszoni területi közigazgatás vezetője kérte meg, hogy evakuálja az állatokat a háborús övezetből. Azt mondta, az állatokat „ideiglenes menedékhelyre”, az Oroszországhoz csatolt Krímben található állatkertbe szállították. Állítása szerint az állatokat „a törvényes helyi hatóságok első kérésére” visszaszállítják Herszonba. Azt mondta, ha újjáépítik a herszoni állatkertet, az onnan elszállított állatokon felül is ad még állatokat.

Az ukrán hatóságok felháborodásukat fejezték ki a történtek miatt, Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azzal vádolta az orosz erőket, hogy ellopták az állatokat.

Zubkov egyébként nem először került be a hírekbe. Az év elején gondatlanság miatt ítélték el, miután állatkertjében 2021-ben az egyik tigris leharapta egy egyéves kisfiú ujját. Azt megelőzően pedig 2019-ben azt kérte az állatkert látogatóitól, hogy fogadjanak örökbe 30 medvét a parkjából, mert ha nem teszik meg, leöli az állatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.