A katari szervezők visszautasítják, hogy indiai munkásokat szerveznének szurkolni a vb-re

foci
2022 november 16., 18:50

A vasárnap Katarban induló labdarúgó világbajnokság már most is nagyon sok furcsa sztorit generál, például, hogy popsztárok egymás után utasítják vissza, hogy fellépnének a nyitóceremónián, hogy a szervezők élő adásban fenyegettek egy dán tévéstábot, hogy összetörik a kameráikat, a német hatóságok pedig arra figyelmeztetik az odautazó szurkolókat, hogy ha biztonságban akarják tudni az adataikat, akkor inkább ne töltsék le a vb hivatalos alkalmazását.

Nemrég pedig arról jelentek meg pletykák, hogy a szervezők az országban élő számos indiai vendégmunkás közül szerveznek szurkolókat a meccsekre, mert amúgy nem sokan akarnak a helyszínre utazni.

A napokban több videó és fénykép is megjelent, amelyen az látható, hogy a vb-t megelőző utcai parádékon a különböző válogatottak mezeibe öltözve, zászlóit lobogtatva vonulnak ránézésre indiai férfiak. A Redditen meg is jelent egy válogatás a brazil, argentin, angol, portugál és spanyol válogatottnak szurkoló indiaiakról is, a Guardian helyszíni tudósítója pedig arról számolt be, hogyan fogadta az angol válogatottat "Football's coming home" kántálás közepette egy csomó keralai férfi. Rosszmájúnak is nevezhető kommentárok szerint ezeket a vendégmunkásokat a szervezők fizetik, hogy eljátsszák a szurkolókat, hogy jól nézzen majd ki a vb a tévében.

A katari szervezőbizottság szerint viszont ez csak egy szomorú, de nem váratlan álhír. Mint mondták, valóban sok indiai szurkoló van a városban, de ők valóban lelkes szurkolói a nemzeti csapatoknak, akik önszántukból és bármilyen anyagi kompenzáció nélkül vonulnak az utcán mezekben, zászlókat lobogtatva. Közölték, hogy ahogy máshol a világon, Katarban is nagyon sok különböző csapatnak szurkolnak az emberek, akik közül sokan komolyan kötődnek más nemzetek válogatottjaihoz.

A Guardian tudósítója beszélt az angol válogatottat köszöntő indiaiakkal, akik elmondták, hogy India déli részéről, Keralából származnak, és tagadták, hogy pénzt kapnának a szurkolásért. Sőt, akkora lelkes rajongói az angol válogatottnak, hogy el is utasítanák, ha bárki fizetni akarna nekik ezért.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.