Az Európai Parlament terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot

POLITIKA
2022 november 16., 12:22
comments 27

Terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot az Európai Parlament a jövő héten, írja az Euronews. A lap brüsszeli forrásai szerint három frakció is erről szóló javaslatot fog benyújtani. Még soha nem volt példa arra, hogy az Unió egy országot soroljon a terrorizmus támogatói közé.

A javaslatot várhatóan benyújtó Európai Néppárt dokumentuma szerint Oroszország

megpróbálja megfélemlíteni és elpusztítani az ukrán nemzetet, ezért az ország terrorista állammá nyilvánítását indítványozzák.A forrás szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Renew Europe is hasonló indítványt tervez beadni az EP jövő heti ülésén. Az Euronews értesülései a legnagyobb frakciónak számító Európai Néppárt képviselői most egy olyan szövegen vitáznak, amely a háborús bűnök miatt terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot, és felszólítaná az EU-t a diplomáciai kapcsolatok megszakítására.

Az Európai Parlament állásfoglalásai jogilag nem kötelező érvényűek, de komoly jelképes értékkel bírnak. Ha elfogadják, a tagállamoknak egyöntetűen terrorista államként kéne kezelnie Oroszországot. A javaslat szerint Oroszország szándékosan követ el bűncselekményeket ukránok ellen, amelyeknek katonai jelentősége nincs, egyetlen célja a terror. Ezek között szerepel a civilek tömeges legyilkolása, az infrastruktúra rombolása, de a szövegben szó esik emberrablásról, nemi erőszakról, erőszakos kitelepítésekről is.

Az Unió terrorlistáján jelenleg 13 szervezet szerepel, köztük a Hamász és a Hezbollah katonai szárnya is. Korábban egyetlen államot sem adtak még ehhez a listához. Oroszország terrorista állammá nyilvánításához a huszonhét tagállam egyöntetű beleegyezése szükséges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.