Mégis megépülhet a balatonföldvári kikötő a strand területén

belföld
2022 november 16., 19:53
comments 6

A 175 hajós kikötő építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság, de a Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja újra kiadta az engedélyt, derül ki az RTL Híradó riportjából.

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke szerint az eredetileg elektromos hajóknak szánt kikötőből csupán 15 hely lett volna az elektromos hajóké, több mint száz pedig vitorlásoké. Az egyesület már korábban bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal erre kiadott építési engedélyét. Ezt pedig a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül is helyezte szeptemberben. A Kormányhivatal az egyesületet most mégis arról értesítette, hogy új engedélyezési eljárást indítottak.

Az Egyesület elnöke, Herényi Károly szerint két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön az engedélyeztetést, és egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni. Teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban. A strand ugyanis gyakorlatilag a kikötő megépítésével megszűnne, ami viszont ellentétes a helyi építési szabályokkal.

Az RTL kereste a balatonföldvári polgármestert, de nem akart nyilatkozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.