8 vidéki városban tartottak egyidőben tüntetést az oktatásért

POLITIKA
2022 november 17., 20:20

Civilek, illetve szakszervezetek szervezésében több városban tartottak csütörtökön délután egyidőben demonstrációt az oktatásért és a pedagógusok vegzálása ellen.

photo_camera Pécsett ezrek mentek el. Fotó: Mester Zoltán

A legtöbben Pécsett mentek el tüntetni, a szervezők szerint közel kétezren. A tömeg 3 helyszínről érkezett a Széchenyi térre.

photo_camera Pécsi vonulás. Fotó: Mester Zoltán

A városban hónapok óta nem volt ekkora tiltakozó esemény. Itt volt hangerő, kereplőzés, skandálás, több beszéd tanároktól, követelések felolvasása és "Mi vagyunk a grund"-éneklés is. Az esemény közben élőben jelentkeztek be a második legnagyobb vidéki tiltakozás, a szegedi résztvevőinek.

photo_camera Fotó: Mester Zoltán,

A demonstrációt a most alakult Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás (PONT) szervezte. Ez a civik aszerveződés tervezi koordinálni a közeljövőben a városban tartott hasonló megmozdulásokat.

Szegeden több százan vonultak, felolvasták a tanárok, szülők és diákok 9 pontos követeléscsomagját és elénekelték a tiltakozások egyik slágerét, a “Mi vagyunk a grund”-ot.

Győrben a tüntetés végén meggyújtották az összefogás lángját, Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay polgármester is ellátogatott az eseményre, világító telefonokból formáltak felkiááltójelet. Szentesen nem volt elég résztvevő, ezért a beszédek után, a tervezett lámpás vonulást mellőzve ért véget az esemény.

A csütörtöki eseménysorozat a pénteki tiltakozások előjátéka volt. Holnap országos pedagógussztrájk indul, Budapesten és több városban reggel élőlánc, délután diáktüntetés lesz.

(via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.