Meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményt

külföld
2022 november 17., 11:05
comments 1

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön bejelentette, hogy a felek megállapodtak a Fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény meghosszabbításában annak érdekében, hogy megkönnyítsék Ukrajna mezőgazdasági exportját a déli fekete-tengeri kikötőkből.

photo_camera Az első hajó, ami az ENSZ egyezmény következtében kihajózhatott, augusztus 14-én Fotó: OLEKSANDR GIMANOV/AFP

Az egyezmény, amit először júliusban kötöttek meg, egy védett tengeri tranzitfolyosót biztosít, célja pedig a globális élelmiszerhiány enyhítése azáltal, hogy lehetővé teszi az exporttevékenységet a gabonafélék és olajos magvak egyik fő termelőjének számító Ukrajna három kikötőjéből.

Guterres üdvözölte a fejleményt, „amely megkönnyíti az Ukrajnából származó gabona-, élelmiszer- és műtrágyaexport biztonságos hajózását”. A főtitkár arról is beszélt, hogy az ENSZ „teljes mértékben elkötelezett az Orosz Föderációból származó élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítása mellett”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt