75 ország vállalná, hogy nem fog városokat bombázni

külföld
2022 november 18., 11:46

A várakozások szerint 75 ország fogja aláírni pénteken azt a megállapodást, ami tiltaná a sűrűn lakott területek bombázását, írja a Guardian.

Köztük van az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország is, de Oroszország, Kína, Izrael, India és Ukrajna valószínűleg nem fog csatlakozni az egyezményhez. A NATO-tagok kétharmada az aláírók közt lehet.

A lebombázott színházépület májusban.
photo_camera A mariupoli színház romjai májusban, miután Oroszország súlyos csapást mért a városra Fotó: ALEXEY KUDENKO/Sputnik via AFP

Az Egyesült Államok idén nyáron vállalta a csatlakozást, ami például Németország és Törökország bevonását is megkönnyítette. Az egyezményt Írországban fogják aláírni.

A szöveget három éve kezdtek előkészíteni többek közt a szíriai, jemeni és gázai pusztítások nyomán, vagyis nem kapcsolódik közvetlenül az ukrajnai háborúhoz.

Az optimisták szerint a közös vállalás nyomán tabuvá válik majd a városok támadása, ami a modern háborúkban a legtöbb ember halálát okozza, akár Irakra, Líbiára, Szomáliára vagy Ukrajnára gondolunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.