Diákok tüntettek azért, hogy végre a közmédia is számoljon be az oktatás valódi állapotáról

oktatás
2022 november 18., 16:50
comments 3

Péntek délután több százan indultak el a Március 15. térről, hogy az Erzsébet hídon át a Clark Ádám térre vonuljanak, tüntetve a közoktatás állapotának javításáért. A diákszervezetek által szervezett tüntetéssel azt akarják elérni, hogy élő adásban, főműsoridőben, legalább 5 percre megszólalhassanak az M1-en. Az Egységes Diákfront egyik szevezője a 444-nek azt mondta, fontosnak tartják, hogy azok is meghallják őket, akik nem követik a szabad sajtót. A színpadon egy perc néma csenddel mutatták meg a közmedianak azt, ahogy hallgatnak róluk.

Diáktüntetők a Március 15. téren
photo_camera Diáktüntetők a Március 15. téren Fotó: Németh Dániel/444

A diákok november 9-én adtak ultimátumot az állami médiának, ami szerintük hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tüntetők a pesti oldalról fél útpályán vonultak a Clark Ádám térre, miközben azt skandálták:

Szabad ország, szabad oktatás!

Fizessétek meg a tanárainkat!

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A diákok nagy méretű, kockás molinót lógattak le később az alagút tetejéről. Az első felszólaló arra szólította fel a diákokat, hogy amikor hétfőn bemennek az iskolába, gyűjtsenek meguk köré pár embert, és hangosítsák fel a saját iskolájuk problémáit. Utána felolvasták az Egységes Diákfront követeléseit:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Használható tananyagot!
  • Vissza a sztrájkjogot!
  • Figyelmet az oktatásra!
  • Nem lehet szegregáció az oktatásban!

Végül meghirdették a következő demonstrációt is, amelynek időpontja december 9. lesz, a helyszíne pedig a közmédia Kunigunda utcai székháza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.