Felgyújtották Khomeini ajatollah házát a tüntetők

külföld
2022 november 18., 17:51
comments 5

Iráni tüntetők felgyújtották az Iszlám Köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatollah szülői házát, írja a BBC. A közösségi médiában közzétett képeken látható, amint a róla elnevezett Khomein városában lévő épület egy részét felgyújtják.

Annak ellenére, hogy a hírügynökségek igazolták a videók helyszínét, a regionális hatóságok tagadták, hogy gyújtogatás történt volna. Khomeini ajatollah ebben a házban született, amely ma múzeumként üzemel.

link Forrás

Ő volt az iszlám köztárdasággá alakított Irán első vezetője 1979-től 1989-es haláláig. A közösségi médiában a Khomeinről készült videókon több tucatnyi ember éljenez, amikor kitör a tűz. Mind a Reuters, mind az AFP megerősítette a helyszínt, de az események időpontját nem. A Reuters azt írja, az 1500Tasvir iráni aktivistahálózat szerint a felvételek csütörtök este készültek.

Khomein megye sajtóirodája a félhivatalos Tasnim hírügynökségnek cáfolta, hogy támadás történt volna. A hírügynökség szerint kisszámú ember gyűlt össze a ház előtt, később pedig megosztott egy videót, ami szerint a „zarándokok és az elhunyt imám szerelmesei” előtt nyitva áll az épület. „A nagy forradalom néhai alapítójának házának ajtajai nyitva állnak a nyilvánosság előtt” – írja az ügynökség.

A Khomeini ajatollah házában keletkezett tűz az egyik legutóbbi incidens az utódja, Ali Khamenei ajatollah ellen irányuló országos tüntetéshullámban. Az iráni klerikális intézményrendszer elleni tiltakozások két hónappal ezelőtt törtek ki, miután az erkölcsrendészet őrizetében meghalt a 22 éves Mahsza Amíni, mert állítólag megszegte a hidzsábszabályokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.