Finnország 200 kilométeres biztonsági kerítést épít az orosz határra

külföld
2022 november 18., 16:27

Pénteken mutatták be azt a tervet, ami alapján Finnország 200 kilométeres biztonsági kerítést építene az orosz határra, mivel egyree aggsztóbbnak látják a biztonsági helyzetet, mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát. „Ebben a helyzetben minden okunk megvan arra, hogy átgondoljuk a megállapodásainkat” -mondta Jari Tolppanen dandártábornok a finn határőrségtől. A kerítés megépítése előreláthatólag 380 millió euróba kerül majd. A kerítés három méter magas lesz szögesdróttal a tetején. Bizonyos részekre kamerákat, reflektorokat és hangosbeszélőket is telepítenek.

Barna medve a finn-orosz határ közelében, Hukkajarvinél
photo_camera Barna medve a finn-orosz határ közelében, Hukkajarvinél Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

Jelenleg Finnország határait elsősorban könnyű fakerítésekkel biztosítják, amiknek főleg az a céljuk, hogy megakadályozzák az állatok átkóborlását.

Az építkezést három fázisban valósítják meg:

  • Először egy három kilométer hosszú kísérleti kerítés épül az imatri határátkelőnél 2023 márciusában.
  • A tapasztalatok alapján a második szakaszban további 70 kilométernyi kerítés épül a határátkelők közelében lévő területeken, 2023 végén kezdődően.
  • A kormány a költségvetésben már elkülönített hatmillió eurót a kísérleti programra és 139 millió eurót a második szakaszra.

A teljes projektet 2025-ben vagy 2026-ben fejezik be.

Attól tratva, hogy Oroszország illegális bevándorlók beengedésével akar majd instabilisát kelteni, mint korábban a lengyel határon, a finn törvényhozás a nyáron úgy módosította a határvédelmi törvényt, hogy könnyebb legyen kerítéseket építeni. De a módosítás lehetővé teszi azt is, hogy bizonyos határátkelőket lezárjanak, a menedékkérőket pedig akár egy maghatározott helyen is összegyűjthetik. (AFP/Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.