Mariupol polgármestere már a felszabadítás utáni újjáépítést szervezi

külföld
2022 november 20., 15:25
comments 9

Vagyim Bojcsenko annyira biztos Mariupol felszabadításában, hogy a héten Lengyelroszágban szerződést írt alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a város rekonstrukcióját finanszírozó hitelről. Persze úgy sejti, hogy az oroszok önként nem adnák fel, de biztos benne, hogy az ukrán hadsereg idővel kiűzi őket az Azovi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú kikötővárosból.

Összeomlott társasház Mariupolban. Az orosz hadsereg lényegében porig rombolta a várost a négy hónapig tartó ostrom alatt.
photo_camera Összeomlott társasház Mariupolban. Az orosz hadsereg lényegében porig rombolta a várost a négy hónapig tartó ostrom alatt. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A most aláírt egyezmény szerint a Világbankkal együttműködve felmérik a veszteségeket, károkat és szükségleteket, majd ennek elkészülte után összeállítják a Mariupol Feltámasztása Tervet.

Mariupolt a négy hónapig tartó ostrom során lényegében porig romolták, a harcokban a visszafogottabb becslések szerint is legalább húszezer civil vesztette életét. "Az oroszok két hónap alatt több kárt okoztak Mariupolban, mint a II. világháborúban a németek két év alatt. A városi infrastruktúra 90 százaléka károsodott valamilyen mértékben. A 15 kórházból 11-et, a 63 iskolából 39-et romboltak le, a 79 óvodából 25-öt teljesen eltöröltek" - mondta Bojcsenko, aki persze elhagyni kényszerült a megszállt várost, és most Zaporizzsjában, egy olyan városban él, amit Vlagyimir Putyin annak ellenére is annektált, hogy az orosz hadsereg egy pillanatra se szállta meg. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.