Josep Borrell: Nem állapodott meg Szerbia és Koszovó, további feszültségek várhatók

eu
november 21., 17:54
comments 4

Alexander Vucic szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök nem jutott egyezségre a rendkívüli brüsszeli találkozón, ez tovább fokozhatja a feszültséget – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

A főképviselő Brüsszelben megbeszélést folytatott Szerbia és Koszovó vezetőjével a feszültségek enyhítése érdekében, ami a koszovói szerbek által használt rendszámtáblák körüli vita miatt éleződött ki újra.

photo_camera Josep Borrell fogadja Aleksandar Vucic szerb elnököt Fotó: EU COUNCIL / Anadolu Agency via AFP

Leszereltek

A koszovói szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. A koszovói hatóságok éjféltől bírságot szabnak ki azokra, akik nem hajlandók lecserélni rendszámtábláikat.

Borrell elmondta, hogy alig 3 hónap telt el a legutóbbi rendkívüli Szerbia és Koszovó közti tanácskozás óta, de a rendszámtáblák körül kialakult vita tovább súlyosbodott: 600 szerb koszovói rendőr szerelt le, és a helyi közigazgatás munkatársai is felmondtak. „Kevesebb mint 50 koszovói albán rendőr vezeti az észak-koszovói őrsöket, ez nagyon veszélyes biztonsági kockázatot jelent egy amúgy is igen instabil helyzetben” – mondta.

Teljes felelősség terheli

Borrell szerint a két fél több órás vita után sem tudott kiegyezni, „mindkettőjüket teljes felelősség terheli a mai tárgyalások kudarcáért és azért, ha ezután fokozódik a feszültség és az erőszak”. A főképviselő elmondta, hogy javaslatot terjesztett elő, amivel elkerülhetővé vált volna a feszültségek további fokozódása, az ajánlatot a szerb elnök elfogadta, a koszovói miniszterelnök viszont nemet mondott rá. „Ez Koszovó részéről negatív politikai üzenet közvetít” – mondta.

photo_camera Josep Borrell fogadja Albin Kurti koszovói miniszterelnököt Fotó: EU COUNCIL/Anadolu Agency via AFP

Az EU elvárja

A főképviselő szerint az EU elvárja, hogy Koszovó haladéktalanul függessze fel az észak-koszovói járművek átregisztrálásával kapcsolatos további lépéseket, Szerbia pedig szakítsa meg a koszovói városok nevével ellátott új rendszámtáblák kiadását. „Ezt a kérést mindkét félnek végre kell hajtania, így időt nyernek arra, hogy fenntarthatóbb megoldást találjanak a feszültségek enyhítése végett” – mondta.

Borrell szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása még nem valósult meg, pedig az oldaná meg az ilyen súlyos válságok kialakulását. „Szerbia és Koszovó vezetőitől arra számítunk, hogy hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre, és ha az EU-hoz való csatlakozás a céljuk, elvárjuk, hogy ennek megfelelően viselkedjenek” – mondta.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, amit Szerbia azóta sem hajlandó elismerni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt