Meghalt a tajvani-kínai barátság pandája

külföld
2022 november 21., 05:53
comments 1

Amikor 2008-ban épp enyhült Kína és Tajvan kapcsolata, a kommunista nagyhatalom az általa kedvelt panda-diplomáciát is bevetette. Így került Tajpejbe az akkor négyéves pandapár, a hím Tuan Tuan és a nőstény Juan Juan.

Tuan Tuan (balra) és Juan Juan (jobbra) nem sokkal a Tajpejbe érkezésük után 2009-ben.
photo_camera Tuan Tuan (balra) és Juan Juan (jobbra) nem sokkal a Tajpejbe érkezésük után 2009-ben. Fotó: NICKY LOH/AFP

2022-ra nem csak Tajvan és Kína kapcsolatai romlottak meg, hanem Tuan Tuan egészsége is. Az állatorvosok először augusztusban vették észre, hogy a 18 éves Tuan Tuan beteg. Rohamokat kapott, és egyre bizonytalanabbnak és szomorúbbnak tűnt. A tajvani gondozók vizsgálatai agyi elváltozásokat mutattak ki, daganatra gyanakodtak.

Tuan Tuan októberben.
photo_camera Tuan Tuan októberben. Fotó: HANDOUT/AFP

Október végén aztán kínai szakértőket is meghívtak az országban, amikor már tudták, hogy a panda ellátása palliatív, a halála elkerülhetetlen. Végül november 19-én elaltatták. Tuan Tuan két pandát hagyott hátra, a 2013-ban született Juan Zai-t és a 2020-ban született Juan Bao-t.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.