Vidnyánszky szerint az ő munkáját dicséri, hogy a hallgatói tiltakoznak ellene

színház
2022 november 21., 06:29
comments 11

„Az, hogy ez a nyílt levél egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt” – írja az SZFE kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila, miután vasárnap az egyetem 86 hallgatója elhatárolódott korábbi szavaitól.

A feszültséget az okozta, hogy Vidnyánszky november 15-én, a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként arról beszélt, hogy az SZFE az átalakítás előtt „a liberálisok” „központi bázisa” volt, ahol „utánpótlást képeztek”, ezért is volt „hisztéria” amiatt, hogy „elfoglaltuk” „az egyik utolsó bázisukat”.

„Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni” – jelentette ki az átalakított egyetemről, hozzátéve, hogy "a diákok áthangolása nem egyszerű dolog".

Erre válaszul a Színház Online folyóiratnak megküldött nyílt levélben a hallgatók azt írták, „mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését".

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – jelentették ki.

photo_camera Középen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt/MTI/MTVA

Erre válaszul Vidnyánszky az origo.hu-n tett közzé hétfőn reggel egy nyílt levelet. Ebben azt írja, szerinte a szövegkörnyezetből kiragadva idézték azt, amit egy zárt körű beszélgetés során mondott el és amit „egy hívatlan vendég kiforgatva a nyilvánosság elé tárt”.

A levélben azt írja, „még a félinformációkkal való »tudósítással« és a félreértésekkel együtt is” vállalja a az elmondottakat. Idéz Schilling Árpádtól és Bodó Viktortól is olyan mondatokat, amelyekkel a modellváltás előtti SZFE-t bírálták a rendezők. „Vajon korábban miért nem voltak hasonlóan markáns tiltakozások?” – teszi fel a kérdést, amit aztán meg is válaszol:

„A tény, hogy a modellváltás előtt nem születtek hasonló dokumentumok, két választ enged nekünk: a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak, mindkét lehetőség rémisztő.”

Összegzésül pedig azt mondja, „a mostani elhatárolódás tehát minden félreértéssel együtt annak a jele, hogy az új szellemiség beköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közé.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.