Két ismert iráni színésznőt is letartóztattak, miután nyilvánosan támogatták a tüntetőket

nők
2022 november 22., 13:59
comments 4

Két ismert iráni színésznőt is letartóztattak az iráni hatóságok, miután nyilvánosan szolidaritásukat fejezték ki a szeptember közepe óta zajló tüntetések mellett, írja a CNN. Hengameh Ghazianit és Katayoun Riahit külön-külön vették őrizetbe, mindkettőjüket azután, hogy Instagramon közzétettek egy-egy videót, amelyen fedetlen fejjel a kamerába néznek.

A Tasnim iráni hírügynökség szerint Ghazianit a biztonsági erők bírósági végzéssel vették őrizetbe, mindössze egy nappal a videó közzététele után. A Fars hírügynökség értesülései alapján nemzetbiztonsági kockázatra és az iráni hatalom ellen irányuló propagandatevékenységre hivatkozva tartóztatták le.

photo_camera Fotó: Hengameh Ghaziani / Katayoun Riahi

A tüntetések azután kezdődtek Iránban, hogy a huszonkét éves, kurd származású Mahsza Aminit szeptemberben agyonverhették a teheráni erkölcsrendészek, mert megsértette a hidzsábra vonatkozó szabályokat. Halála az utóbbi idők legkomolyabb tüntetéssorozatát robbantotta ki a síita országban. Iránban múlt vasárnap jelentették be az első tüntetésekkel kapcsolatos halálos ítéletet, azóta már további öt embert ítéltek halálra, akik részt vettek a tiltakozásokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt