Két ismert iráni színésznőt is letartóztattak, miután nyilvánosan támogatták a tüntetőket

nők
2022 november 22., 13:59

Két ismert iráni színésznőt is letartóztattak az iráni hatóságok, miután nyilvánosan szolidaritásukat fejezték ki a szeptember közepe óta zajló tüntetések mellett, írja a CNN. Hengameh Ghazianit és Katayoun Riahit külön-külön vették őrizetbe, mindkettőjüket azután, hogy Instagramon közzétettek egy-egy videót, amelyen fedetlen fejjel a kamerába néznek.

A Tasnim iráni hírügynökség szerint Ghazianit a biztonsági erők bírósági végzéssel vették őrizetbe, mindössze egy nappal a videó közzététele után. A Fars hírügynökség értesülései alapján nemzetbiztonsági kockázatra és az iráni hatalom ellen irányuló propagandatevékenységre hivatkozva tartóztatták le.

photo_camera Fotó: Hengameh Ghaziani / Katayoun Riahi

A tüntetések azután kezdődtek Iránban, hogy a huszonkét éves, kurd származású Mahsza Aminit szeptemberben agyonverhették a teheráni erkölcsrendészek, mert megsértette a hidzsábra vonatkozó szabályokat. Halála az utóbbi idők legkomolyabb tüntetéssorozatát robbantotta ki a síita országban. Iránban múlt vasárnap jelentették be az első tüntetésekkel kapcsolatos halálos ítéletet, azóta már további öt embert ítéltek halálra, akik részt vettek a tiltakozásokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.