Szeméttelepen égethették el a holttesteket az orosz megszállók Herszonban

háború
2022 november 22., 15:50
comments 8

Orosz egyenruhák, sisakok és zászlók hevernek egy szemétlerakóban Herszon szélén, ahol a Guardian készített helyszíni riportot. Korábban sok helyi dobta ki itt a szemetet, az orosz megszállás utolsó hónapjaiban viszont nem jöhettek ide, mert orosz katonák elzárták a területet. Egy helyi asszony elmondása szerint egyszer meg is ütötték a férjét az orosz katonák, amikor erre jártak.

A lapnak nyilatkozó herszoniak elmondása azért őrizték ennyire ezt a területet az oroszok, mert holttesteket égettek itt, köztük a saját elesett társaik holttesteit is.

link Forrás

Több helyi lakos arról beszélt a Guardian tudósítójának, hogy láttak ide érkezni nyitott tetejű orosz teherautókat, bennük fekete zsákokkal, amiket aztán felgyújtottak. A közelben lakók arról számoltak be, hogy ezután sűrű füst töltötte be a levegőt, és az égett hús szagát lehetett érezni. Elmondásuk szerint ráadásul az égetés akkor volt a legintenzívebb, amikor heves harcok zajlottak a város körül, és sok orosz katona halt meg.

„Minden alkalommal, amikor a hadseregünk ágyúzta az oroszokat, idehozták és elégették a holttesteket”, mondta egy herszoni asszony a Guardiannek.

Ezeket az állításokat nem lehet független forrásból megerősíteni, az ukrán hatóságok pedig nem kommentálták, hogy lesz-e vizsgálat az ügyben. Helyi lakók ugyanakkor már nyáron arról beszéltek, hogy égett holttestek szagát érezték a levegőben - akkor még csak titkos csatornákon tudták kijuttatni az információt a megszállt városból, erről David Patrikarakos haditudósító írt.

photo_camera A Herszoni Nemzetközi Repülőtér lerombolt épülete a város közelében. Fotó: BULENT KILIC/AFP

A Guardiannek nyilatkozó helyiek nem tudták megmondani, hogy halott civilek is itt végezték-e. Az ukrán nyomozók a városban már orosz kínzókamrát is találtak. A brit lapnak név nélkül megszólaló helyi tisztviselő azt mondta: „Nem érdekelnek minket az ellenségeink temetkezési helyei. Minket az érdekel, hogy megtaláljuk azoknak az ukránoknak a holttesteit, akiket megkínoztak, megöltek és tömegsírokba ástak el.”

Az ukrán biztonsági szolgálatok szerint azért szabadulhatnak meg ilyen módon az elesett katonák holttesteitől az oroszok, hogy hivatalosan eltűntnek minősüljenek. Amerikai adatok szerint 100-100 ezer áldozat lehet mindkét oldalon - Oroszország ennél jóval kevesebbet ismer el.

Egy lehallgatott májusi telefonbeszélgetés során egy orosz katona arról számolt be, hogy elesett társainak holttestei hegyekben álltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.