Putyin Jerevánba ment

külföld
2022 november 23., 13:16
comments 6

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az örmény fővárosba, Jerevánba érkezett, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján.

Az ülésén a résztvevők a szervezeten belüli együttműködés kulcsfontosságú területeire meg az aktuális nemzetközi és regionális problémákra összpontosítanak. Az ODKB-nak Oroszország és Örményország mellett tagja Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, Azerbajdzsán viszont nem.

Putyin találkozott Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, és Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az orosz elnöknek „lehetősége lesz beszélni” Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel is.

photo_camera Fotó: Karen Minaszjan/AFP


Két hete, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin jereváni látogatásának napirendjén az örmény-azeri összecsapások is szerepelni fognak.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti, már két háborút is kirobbantó fegyveres összetűzések Hegyi-Karabahban évtizedek óta zajlanak. Az örmény többségű terület Azerbajdzsán nemzetközileg elismert része, de 2020-ig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt állt.

Putyin utoljára október közepén járt külföldön, amikor a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) államfői a kazahsztáni Asztanában tartottak csúcstalálkozót.

Örményország az első európai ország, ahol az orosz diktátort Ukrajna lerohanása óta fogadták, eddig csak Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban, Iránban, Üzbegisztánban és Kazahsztánban járt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.